13 Reasons Why.

Det är inte ofta jag blir illa berörd av serier och filmer. Förr blev jag det jämnt och ständigt men sen hände livet och jag fick mer skinn på näsan och en stor dos realism applicerat i mitt liv. Idag blev jag dock sjukt illa berörd av sista avsnittet i Netflix-serien 13 Reasons Why. Det var så jävla mäktigt på ett hemskt sätt och jag kunde relatera starkt till varenda litet simpelt uttryck. Jag kommer inte spoila något men serien tar upp självmord och vid ett tillfälle får man se hur ett sådant just gick till. Jag började nästan full on gråta och blev helt mållös. SÅ ont gjorde det i mitt bröst och så nära dom ångestkänslor jag själv upplevt som tonåring och ungdom kände jag mig under just den scenen. Jag har själv aldrig ens tänkt tanken att ta mitt eget liv, det ska jag vara jävligt tydlig med, men jag var utsatt för mycket skit när jag gick i skolan som gjorde att jag ifrågasatte mig själv och den jag var otroligt mycket mer än vad en normal tonåring borde göra. Jag undrade ständigt varför någon tittade snett på mig, varför någon ogillade mig och jag undrade särskilt hårt på varför ingen verkade vilja ta mig på allvar eller varför människor så enkelt och nonchalant utnyttjade mig. Alla såna tankar och funderingar kan jag relatera till och förstå fullt ut vilket gjorde att serien verkligen gjorde avtryck hos mig.

Jag tycker alla borde kika på 13 Reasons Why och då särskilt alla som glidit genom skolåren och ungdomen på en räkmacka och inte för allt i världen kan relatera till att något skulle vara svårt eller jobbigt. Osäkerhet, idioter och att rycka på axlarna eller inte bry sig kan skapa avtryck utan att man faktiskt lägger fokus på det eller bryr sig om att se det. Just den aspekten tar serien upp otroligt bra och jag känner ännu starkare för att agera mer och sluta vara en passiv åskådare när det finns så mycket gott att uträtta i mängder av situationer och för andra människor. Empati ska inte vara ett spel som man spelar på sina egna villkor utan skall bara infinna sig för att vi är människor och bryr oss.

?